Anass (16 jaar)

Anass is door de onrust die hij uitstraalt sterk aanwezig. Het gaat niet zo lekker bij hem thuis en op school. Sinds kort heeft hij zich aangesloten bij een groep enthousiaste jongeren die elke week bij elkaar komt om activiteiten voor buurtjeugd te organiseren. Omdat zij daarvoor een rolmodeltraining hebben gevolgd en hij niet, eist hij meteen alle aandacht op om te bewijzen dat hij het ook kan, zo niet beter. Iedereen laat hem zijn gang gaan. Ze hebben geen zin om de strijd aan te gaan en zien wel waar het schip strandt. Ze kennen hem langer dan vandaag.
Na een paar bijeenkomsten is hij uitgeraasd en valt stil. Hij is moe van zichzelf en teleurgesteld dat hij niemand van de andere jongeren meekrijgt. Niet het hoogste woord, maar wat je ermee bereikt en de daadkracht die je toont, bepalen uiteindelijk de stemming onder de jongeren. De meeste van hen hebben inmiddels een begin gemaakt met het opzetten van een activiteit. Anass heeft zelfs nog niet bedacht wat hij wil gaan doen.
De volgende keer is hij er niet. Een bijeenkomst later verschijnt hij ook niet. Tijdens de voorbereidingen van een feestelijk buurtevenement voor jong en oud opgezet door één van de deelnemers, komt hij plotseling opdraven. Hij klampt in de keuken van het buurthuis de volwassen vrijwilliger aan die als coach van de groep een handje meehelpt met het klaarmaken van eten voor de gasten. Of hij mee mag doen, is de vraag. Gestresst door de drukte vlak voor de start van het buurtfeest lukt het de vrijwilliger niet direct een taak te bedenken, en stuurt hem licht geÔrriteerd de keuken uit. Als de kok een half uur later na een laatste bespreking met de actieve jongeren terugkeert, is de keuken een ravage. Gasfornuis en kookplaten zijn uitgezet en eten en ingrediŽnten zijn op de grond gesmeten. Iedereen is in rep en roer, maar al gauw dringt het besef door dat Anass hier achter zit en dat dit zijn onbeholpen manier is om duidelijk te maken dat hij dolgraag wil meedoen met een positieve activiteit. Uiteindelijk gaat het buurtfeest toch door.
In de nagesprekken die volgen met Anass vallen stevige woorden, maar hem wordt ook duidelijk gemaakt dat hij erbij hoort en altijd welkom is. Het keerpunt is daar. Onlangs heeft Anass zich voor het komende schooljaar weer aangemeld voor een beroepsopleiding die echt bij hem past. Hij is nu als vaste deelnemer opgenomen in de trainingsgroep.