Ontmoeting met...

Gesprekken met jongeren

Direct contact met jongeren is een belangrijk onderdeel van ons werk. Bij veel opdrachten vooronderzoek, en zeker als het gaat om langdurige praktijkexperimenten, wordt veel gesproken met jongeren. Dat gebeurt natuurlijk in de vorm van interviews, groepsgesprekken en evaluaties, maar vaak ook tussen de bedrijven door omdat wij veel aanwezig op hun vindplaatsen en accommodaties waar zij gebruik van maken.

Interviews
Belangrijke contactmomenten zijn interviews waarbij je als onderzoeker ervaringen van jongeren op een bepaald gebied nagaat en hun achtergronden uitpluist. Meestal vinden deze gesprekken overdag of 's avonds plaats bij voorzieningen als jongerencentra of scholen. Maar het gebeurt ook dat je jongeren bij nacht en ontij opzoekt op hangplekken als pleinen, winkelcentra en sportaccommodaties. Dat is zeker spannend, maar de beloning van een goed gesprek blijft zelden uit. Als je jonge mensen serieus neemt, hebben ze veel te melden. Als onderzoeker communiceer je ook met jongeren in de vorm van participerende observatie. Dan ben je bijvoorbeeld aanwezig tijdens een activiteit of training in een jongerencentrum of bij een voetbalkooi. Je probeert waar te nemen wat er gebeurt en hoe jongeren met elkaar omgaan.

Spontaan contact
Wat ook voorkomt, is dat je tussen de bedrijven door min of meer toevallig met een individuele jongere of een groepje jongeren in gesprek raakt. Je staat te wachten bij de ingang van een gebouw tot de deur open gaat, je bent toeschouwer bij een panna-voetbal toernooitje, je komt een dag later weer iemand tegen die je net hebt geïnterviewd en maakt een babbel. Bijna altijd raak. Met een beetje aandacht kun je over alles aan de praat raken. Het zijn net mensen.

Buurtjeugd
Op jaarbasis praten wij als onderzoekers met een paar honderd jongeren overal uit Nederland vandaan. Vaak gaat het om jonge mensen in de leeftijd van 14 tot ruim 20 jaar. Over het algemeen zijn het wat wij noemen buurtjongeren, jongeren uit kansarme wijken of platteland streken waar hun leven zich voor een groot deel voltrekt. Het zijn beslist niet de typen van domme, passieve, lastige of agressieve criminele jongeren, waar veel Nederlanders aan denken als het gaat om risicojeugd. Natuurlijk kom je die ook tegen, zoals in alle milieus. Als je je openstelt voor het unieke persoonlijke verhaal van jongeren, kom je veel over hen te weten. Plezierig is ook dat de verhalen dikwijls verteld worden met de nodige humor, diepgang en ook met relativeringsvermogen. Vaak gaat het om jongeren die eigenlijk wel weten waar het om draait in het leven. Zij denken daar zeker over na, maar door gebrek aan steun uit hun directe omgeving en het missen van de juiste connecties is het voor hen moeilijk om vorm te geven aan hun dagelijks leven en hun toekomst.Inzicht anders
Een zakelijk rapport of vakpublicatie over jeugdvraagstukken heeft zo zijn beperkingen. Daarom proberen we de jongeren waar het over gaat ook op een andere manier onder de aandacht te brengen. Soms kom je in de literatuur of andere media voorbeelden tegen waar dat goed is gelukt.
Voorbeelden uit de literatuur van vroeger en recent zijn:
- Ciske de rat van Piet Bakker
- Kees de jongen van Theo Thijssen
- Wees onzichtbaar Murat Isik
- Ik ga leven van Lale Gül
- Polleke serie van Guus Kuijer
- Onzichtbare ouders van Margalith Kleijwegt

Andere media producties die inzicht geven in hun leefwereld zijn:

Films
- Westside story door Jerome Robbins en Robert Wise
- Scarface door Brian de Palma
- Paradise drifters door Mees Peijnenburg

TV-Documentaires
- Dream school van de NTR
- Klassen van Human
- Making a Mocro van VPRO

Muziek
- 2-pac
- Boef
- Osdorp Posse
- Tabitha

Ontmoet de jongeren

Jongeren in beeld

Natasja

Natasja is 15 jaar en komt elke dag van de andere kant van de stad naar de middelbare school...

Jongeren in beeld

Nadia

Nadia is een spontane dame die naar eigen zeggen altijd lacht...

Jongeren in beeld

Rashid

Rashid is een profvoetballer in spe. Tijdens het gesprek is hij gekleed in een ...

Jongeren in beeld

Anass

Anass is door de onrust die hij uitstraalt sterk aanwezig. Het gaat niet zo lekker bij hem thuis ...

Jongeren in beeld

Neylan

Neylan, een Turkse jongedame, doet mee aan een trainingstraject bij het jongerencentrum in haar b...

Jongeren in beeld

Abdel

Abdel is een vriendelijk ogende Marokkaanse jongen. Donker T-shirt, witte zomerse broek. Hij staa...

Jongeren in beeld

Herman

Het eerste dat opvalt in het gesprek met hem zijn de flonkerende sierknopjes in zijn oorlellen. D...

Jongeren in beeld

Samir

Samir zet zich regelmatig in voor de jeugd uit zijn wijk. Op vrijwillige basis verzorgt hij met d...

Jongeren in beeld

Sita

Verstopt in het gezelschap van haar vriendin kijkt ze stilletjes om zich heen. Kat uit de boom ki...