Spookjongeren

geplaatst op: 01-02-2016

Spookjongeren

Sinds vier weken is hij ontslagen uit de gevangenis en probeert hij zijn leven “weer op orde te krijgen”. Zonder woon- of verblijfplaats blijkt dat echter een onmogelijke opgave.

In de periode voor zijn arrestatie, is de politie het huis van zijn moeder binnengevallen. De deur werd ingetrapt en alle spullen werden doorzocht en overhoop gehaald. Uit schaamte en om herhaling te voorkomen heeft zijn moeder hem uitgeschreven. Eenmaal vrij, is hij een ‘bankslaper’ geworden, die het moet hebben van de gastvrijheid van vrienden en kennissen, maar er zijn ook nachten waarin hij‘moet doorhalen’ omdat hij geen slaapplek heeft.

Inmiddels stapelen schulden zich op. Zijn ziektekostenverzekering is stopgezet waardoor hij niet meer naar de huisarts kan en binnenkort verloopt zijn identiteitsbewijs die hij als uitgeschreven ‘spookjongere’ niet kan verlengen. Hij is de regie over zijn leven volledig verloren.

Dit verhaal van een jongen, nog geen 20, zonder toekomstperspectief, net op vrije voeten maar toch ‘gevangen’ in zijn situatie, staat niet op zichzelf. Op verzoek van stadsdeel Nieuw-West heeft Noorda en Co een quickscan uitgevoerd om het aantal spookjongeren te bepalen en in kaart te brengen welke omstandigheden verband houden met het uitschrijven uit het bevolkingsregister van deze jongeren.

Het fenomeen van spookjongeren bestaat al langere tijd, maar lijkt in deze tijden van economische crisis steeds verder toe te nemen. Voor een groeiend aantal jongeren blijkt het uitschrijven op het adres van hun ouders een aantrekkelijke oplossing voor hun problemen. Behalve onderduiken voor schuldeisers en deurwaarders, is er ook sprake van vrees voor instanties als leerplichtzaken en politie, en angst om gekort te worden op inkomensvoor-zieningen. Dit vluchtgedrag lijkt op korte termijn jongeren maar ook ouders oplossingen te bieden, maar op middellange en lange termijn zijn er uiterst negatieve consequenties aan verbonden. Wie niet geregistreerd is bij het bevolkingsregister, kan geen aanspraak meer maken op tal van voorzieningen, zoals scholing, medische zorg of een uitkering. Wie is uitgeschreven ontloopt niet alleen verplichtingen maar verspeelt ook rechten.

Een sociale aanpak is nodig om deze ‘onzichtbare’ jongeren uit hun spookbestaan te halen zodat zij weer volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij.