Vakantiefestijn Wildemanbuurt e.o. 16 augustus

geplaatst op: 16-08-2019

Op vrijdag 16 augustus hebben de bewoners van de Wildemanbuurt en omgeving genoten van een waar ‘Vakantiefestijn’. Het was voor de thuisblijvers van de Wildemanbuurt, Reimerswaalbuurt en Blomwijckbuurt een zonnig moment tijdens een grauwe, regenachtige week. Voor de kinderen was er een springkussen en een voetbalveldje, begeleid door de sportcoaches van Ajuau en Etta Gym. Ook was er een creatieve workshop verzorgd door Manja Tijssens van Zomer in Nieuw-West, waar er armbandjes van oude binnenbanden gemaakt werden en (vakantie)kaartjes die opgestuurd konden worden. Vooral de meiden waren hier niet weg te slaan. Er waren Oud-Hollandse spelletjes, gemaakt door een buurtbewoner, waar volwassenen stiekem ook nostalgisch mee aan de haal gingen. De hapjes (heerlijke komkommer/cranberry wraps, loempia’s, en Turks walnoot gebak) waren verzorgd door de ‘Wilde Chefs’, koks uit de Wildemanbuurt die ook elke donderdag koken bij The Beach aan de Garage Notweg. Er schalde muziek door de speakers waarvan de playlist samengesteld was door een buurtbewoner. Naast dat de kinderen de tijd van hun leven hadden, maakten volwassenen ook gebruik van de ruimte voor ontmoeting op de bankjes en stoelen met tafeltjes waar dit plein voor de gelegenheid rijkelijk mee is uitgebreid. Kortom was het een zeer geslaagd buurtevenement, tot een succes gemaakt voor en door bewoners. Financieel is dit mede mogelijk gemaakt door de bewonersinitiatieven van Huis van de Wijk ’t Blommetje/Combiwel, waarvoor hartelijk dank.

 

Er vonden interessante gesprekjes plaats. Er was een vrouw die zes maanden geleden uit Jemen gevlucht was. Haar vriendin, die ook oorspronkelijk uit Jemen kwam, vertaalde dat de vrouw dankbaar was om in deze mooie buurt te wonen, ‘waar alles goed is’. Veel nieuwe bewoners van de Wildemanbuurt komen overal vandaan uit de wereld en hebben zo hun eigen verhaal over hun leven. Er was een vrouw uit Ghana die binnenkort officieel Nederlander zou worden middels een ceremonie en er waren zelfs twee Nepalese vrouwen met hun kinderen. Maar ook bezochten bewoners van het eerste uur het Vakantiefestijn, vaak Nederlanders van oorsprong, die behoorlijke veranderingen hebben meegemaakt in de buurt. Sommigen van hen worstelen wel een beetje met de vraag hoe het contact tussen al die verschillende mensen mogelijk is. Hoe je in plaats van naast elkaar leven en elkaar niet begrijpen toch iets met elkaar kunt ontwikkelen. Sommigen zijn er hoopvol in en anderen niet.

 

Bijzonder is dat er toch onder nieuwe groepen bewoners enige belangstelling bestaat om misschien niet direct voor zichzelf maar zeker voor hun kinderen het sociale leven in de buurt veilig en aangenaam te maken. Speelruimte voor kinderen speelt daarin een hele belangrijke rol. Een breed gevoelde wens onder oude en nieuwe bewoners is het belang van voldoende aandacht voor jeugd in de openbare ruimte: goede speelplekken en enig toezicht en begeleiding zijn daarbij belangrijke ingrediënten. Dit is ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid en wordt volgens velen ernstig onderschat. De kwaliteit van samenleven in een kwetsbare wijk staat of valt met goede aandacht voor de jeugd. Dat realiseren we ons te weinig. Hierom heeft het Vakantiefestijn de jeugd uit de buurt een dagje in de spotlights gezet en tegelijkertijd ook voor verbinding gezorgd tussen de oudere buurtbewoners. Het resultaat is een mooi, divers samenzijn van jong en oud. Voor herhaling vatbaar!

 

De Westerpost berichtte op 28 augustus over het Vakantiefestijn: https://issuu.com/westerpost/docs/westerpost_28_augustus_2019lr (pagina 7)