Young Leaders Jeugdpunt ontvangen certificaat

geplaatst op: 03-04-2019

Woensdagavond 3 april om half 8 stonden Sjanna, Amber, Irfan en Santino uit Vianen, samen met Young Leaders Jullian uit Woudenberg en Munir en Ahmed uit Maarssen klaar om een presentatie te geven over hun plannen voor de buurt. Helaas waren Young Leaders Kayleigh en Mohamed niet aanwezig. Tien weken lang hebben de jongeren een training gevolgd waarin ze hun talenten en kwaliteiten hebben ontdekt. Sjanna;  ‘ik heb geleerd dat ik mij niet hoef te verontschuldigen als ik de rol van leider op mij neem, dat is mijn talent’. Daarnaast werd in de training aandacht besteed aan samenwerken, organiseren en presenteren. Nu gaan ze aan de slag met het organiseren van activiteiten voor de buurt.

Amber en Irfan hebben in Vianen het initiatief genomen om een straatraad op te richten, een soort ‘gemeenteraad’ van jongeren, die verbinding tussen verschillende groepen jongeren en bewoners centraal stelt. Zij hebben als doel om de positieve bijdrage van jongeren aan de buurt onder de aandacht te brengen. Voor de eindpresentatie was Merel van den Nobelen, beleidsmedewerker Sociaal Domein van de gemeente Vijfheerenlanden, uitgenodigd. Eerder hadden de Young Leaders al een gesprek met haar en wethouder Tirtsa Kamstra over mogelijke activiteiten voor en door jongeren. Er wordt gezocht naar meer jongeren om aan te sluiten bij de Straatraad en binnenkort worden de besproken activiteiten uitgewerkt en uitgevoerd. Ook hebben de Young Leaders, samen met bewonersorganisatie Monnikenhof, geopperd een afdak te maken bij het gebouw aan de Langeweg 6b. Voorzitter Henk Knol was ook aanwezig bij de presentatie en is blij dat de jongeren meedenken over de mogelijkheden voor het gebouw en de gebruikers.

De Young Leaders  in Stichtse Vecht hebben het idee uitgewerkt om op 14 juli 2019 een sportdag voor jong en oud te organiseren op het kunstgras voetbalveld aan de Cramerlaan in Maarssen-dorp. De Young Leaders willen daarmee positief in beeld komen en een verbinding maken tussen verschillende groepen bewoners. Voor de organisatie werken de Young Leaders samen met Wijkcommissie Zandweg-Oostwaard. Het is mogelijk om mee te doen aan basketbal, voetbal, dartvoetbal, bossaball en bubbelball. Onderdeel van de activiteit is het verzorgen van eten uit verschillende culturen. Ahmed; ‘er komt veel kijken bij het organiseren van een activiteit met een duidelijk begin en eind, wij gaan dat zo goed mogelijk proberen te doen’.

De Young Leaders in Woudenberg hebben het idee uitgewerkt om tijdens de Haantjesdag op 8 juni 2019 een tafelvoetbaltoernooi te organiseren voor jong en oud. Eventueel aangevuld met een levend tafelvoetbal spel. De Young Leaders willen daarmee positief in beeld komen en een verbinding maken tussen verschillende groepen bewoners. Onderdeel van de activiteit is het verzorgen van eten uit verschillende culturen. Jullian; ‘Haantjesdag is altijd druk en gezellig maar we missen een leuke verbindende activiteit voor jong en oud’.

Het Young Leaders programma wordt uitgevoerd in het kader van Maatschappelijke Diensttijd, waarin talentontwikkeling van de jongeren en de impact die zij hebben in de buurt het uitgangspunt is. Jongerenwerker Daniël Kolenberg van Jeugd-Punt begeleidt de jongeren tijdens het programma. De uitwisseling met de gemeente Stichtse Vecht en Woudenberg heeft ervoor gezorgd dat de Young Leaders andere jongeren hebben ontmoet, hun netwerk hebben vergroot en ook buiten hun eigen omgeving actief zijn geweest. Santino; ‘ik heb nieuwe vrienden gemaakt die ik kon helpen waar nodig, zoals het ondersteunen van de Syrische deelnemers uit Stichtse Vecht met het presenteren in het Nederlands’.

De avond eindigde met het overhandigen van het certificaat van deelname en het goed doorlopen van de Young Leaders training aan de jongeren. Trainer Henrike Hofstede; ‘wat hebben ze hard gewerkt en veel geleerd! Ik ben heel trots op ze’.