Samenwerken aan duurzame kwaliteit van Young Leaders, een pedagogisch activerende trainingsprogramma
Samenwerken aan duurzame kwaliteit van Young Leaders, een pedagogisch activerende trainingsprogramma voor jongeren op 31 mei 2022 in Van der Valk Hotel Breukelen.
Voor ervaren en geïnteresseerde jongerenwerkers, docenten, andere jongerenbegeleiders, leidinggevenden en bestuurders. In uiteenlopende workshops en intervisiesessies ontmoeten zij elkaar; doen zij nieuwe inzichten op uit recent onderzoek en de beroepspraktijk; en denken zij buiten de bestaande kaders na over de doorontwikkeling van het Young Leaders programma.
De intervisiebijeenkomst is gratis en een uitgelezen kans om beter bekend te worden met zowel het Young Leaders programma als de betrokken partners.
In de brochure vindt u meer praktische en inhoudelijke informatie over het programma en de aanmeldprocedure.
Wij kijken terug op een inspirerende en waardevolle dag op 31 mei in Hotel Breukelen. Bekijk hier de terugblik!
Mohamed deelt zijn ervaringen met het Young Leaders Next Level programma in het Erasmus+ Magazine
Mohamed deelt zijn ervaringen met het Young Leaders Next Level programma in het Erasmus+ Magazine 2022. Young Leaders Next Level is een vervolgtraining voor jongeren die het Young Leaders programma hebben afgerond en meer impact willen maken op hun omgeving. Deelnemers gaan aan de slag met een voor hen belangrijk maatschappelijk thema en sparren hierover met beleidsmakers. Young Leaders Next Level wordt gefinancierd vanuit de subsidielijn Jeugdparticipatie van Erasmus+ Jeugd.
Dit rapport bevat de uitkomsten van een proces- en effectevaluatie van de proeftuin ‘Local Heroes –
Dit rapport bevat de uitkomsten van een proces- en effectevaluatie van de proeftuin ‘Local Heroes –MDT in de Zaanstreek’ die in de periode 2019 – 2021 is uitgevoerd in het kader van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. Dat is gebeurd in nauwe samenwerking tussen de gemeente Zaanstad, Wormerland en Oostzaan, en een brede groep partijen uit het onderwijs, zorg en welzijn, het bedrijfsleven, sport en cultuur, en de domeinen participatie en veiligheid.
In totaal hebben 141 jongeren verdeeld over 12 groepen deelgenomen aan dit intensieve integrale pedagogische programma. Doel is dat jongeren via groepstraining, individuele coaching en maatschappelijke inzet bijdragen aan hun omgeving en tegelijkertijd werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en oriëntatie op de toekomst. Het programma beoogt deelnemende jongeren daarmee te ondersteunen en te inspireren bij hun zoektocht naar hun toekomstige rol in de samenleving.
Het Centraal Planbureau heeft uitgezocht dat er voorlaaggeschoolde jongeren steeds minder emplooi...
Het Centraal Planbureau heeft uitgezocht dat er voorlaaggeschoolde jongeren steeds minder emplooi is op de arbeidsmarkt. [1] Dat is zelfs op dit moment het geval nu de economie staat te springen om werknemers. In de nabije toekomst zal dat nog sterker spelen. Reden kis dat werkgevers vooral behoefte hebben aan goed geschoold en vooral ook sociaalvaardig personeel. In dat potje past menig on- en laaggeschoolde jongen niet, met als resultaat dat zij in grote getale een beroep doen op de bijstand of andere vormen van uitkeringen.
Deze trend is al langer gaande. Eigenlijk al vanaf de jarentachtig van de vorige eeuw toe zich de eerste grote naoorlogse economische terugval voordeed. Toeval of niet, dit loopt parallel met de stijging van maatschappelijke jeugdproblematiek in allerlei gedaanten zoals jeugdcriminaliteit, jeugdoverlast, middelengebruik en een toenemend beroep op jeugdzorg. Bijzonder is dat veel van deze verschijnselen zich geconcentreerd voordoen in kwetsbare stedelijke wijken en plattelandsstreken, waar sociale uitsluiting zich heeft ontwikkeld tot een cultuurpatroon dat zichzelf in stand houdt.
De vraag is of dit hardnekkige cultuurpatroon is te veranderen. Voorzieningen die zich met deze uitgerangeerde categorie van jongeren en vooral ook jongvolwassenen bezighouden lijken daar al geruime tijd geen effectief antwoord op te bieden anders dan pappen en nathouden. Wordt het geen tijd voor een ommekeer?
Wat te denken van een extra scholingsinitiatief waarbij deze doelgroep competenties krijgt aangereikt om weer mee te doen met de samenleving van werken voor de kost. Het moet toch mogelijk zijn om de geldstromen die worden besteed aan uitkeringen en reparaties van probleemgedrag constructiever in te zetten. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door jongeren de sociale vaardigheden bij te brengen die passe bij de moderne economie van dienstverlening. Belangrijke basis hiervoor is deze categorie van jongeren meer te vormen tot zelfbewuste personen met eigenwaarde en maatschappelijke verantwoordelijkheidsbesef. Dat zijn allemaal wezenlijke zaken die zijn verdwenen in de grootschalige efficiency operaties van het beroepsonderwijs van de laatste decennia. Volgens Europees onderzoek presteert Nederland op dit gebied als het slechtste jongetje van de klas.
Uit vormingsexperimenten met buurtjeugd, zoals laaggeschoolde jongeren in kwetsbare wijken wel worden genoemd, blijkt dat met voldoende aandacht, gerichte begeleiding en pedagogisch activerende methodieken het best lukt om deze doelgroep beter klaar te stomen voor een gerespecteerd maatschappelijk functioneren. Wetenschappelijk onderzochte ervaringen met het Young Leaders programma, werkmethodieken van maatschappelijke diensttijd (MDT)en andere vormingsprogramma’s wijzen uit dat het kan.
Welke partij zet de bestuurlijke knop om voor een betere inrichting van onderwijs- en jeugdbeleid?
[1]Egbert Jongen, Patrick Koot, Rik Dillingh, Jos Ebregt, Dalende arbeidsparticipatie van jonge mannen – een vooronderzoek, Den Haag, 2021.
Young Leaders is een pedagogisch activeringsprogramma voor jongeren van 14 jaar tot 18+. Het prog...
Young Leaders is een pedagogisch activeringsprogramma voor jongeren van 14 jaar tot 18+. Het programma richt zich op de persoonlijke ontwikkeling en sociale vorming van jeugd met een kwetsbare achtergrond. Doel is hen te ondersteunen in hun ontwikkeling tot zelfbewuste personen die verantwoordelijkheid nemen voor hun woon- en leefomgeving. Jongeren die meedoen leren nieuwe vaardigheden aan zoals nadenken over hun toekomst, verbreden van hun netwerk, organiseren van activiteiten en presenteren voor een publiek. Young Leaders zetten zich in als positief rolmodel voor andere jeugd en de gemeenschap.
Young Leaders is ontwikkeld in een lange reeks van wetenschappelijke praktijkexperimenten om de specifieke doelgroep van buurtjeugd uit kwetsbare wijken te bereiken met een pedagogisch activeringsprogramma. Dit heeft plaatsgevonden vanuit het jongerenwerk, het buurtsportwerk en diverse vormen van beroepsonderwijs. Inmiddels is het programma meerdere keren geëvalueerd (zie bij publicaties onder het kopje vorming van jongeren).Daaruit blijkt ook dat het programma ook goed aansluit bij andere jeugd.
Opbouw van het programma
Het programma bestaat uit een vast trainingsdeel van 10 bijeenkomsten van ongeveer twee uur per week en een activiteitendeel waar jongeren grotendeels zelf invulling aan geven. Aan het traject nemen per deelnemersgroep maximaal 15 jongeren deel.
Het trainingsdeel wordt verzorgd door een gecertificeerde trainer. De sessies vinden plaats op een moment dat passend is voor de deelnemersgroep. In het trainingsdeel leren jongeren over zichzelf, wat ze allemaal verder in hun mars hebben en over leiderschap en groepsdruk. Daarnaast leren zij elkaar beter kennen en maken ook kennis met gastsprekers. Tijdens de trainingen denken zij na over hun toekomst en reflecteren zij op hun eigen rol in de buurt. Verder doen jongeren vaardigheden op om samen te werken, te presenteren en te organiseren. Gedurende de training werken de jongeren toe naar een plan voor één of meerdere zelfbedachte sociale activiteiten voor de gemeenschap waar zij deel vanuit maken
In het activiteitendeel gaan de jongeren hun plannen realiseren met een bescheiden activiteitenbudget en ondersteuning van een coach. Denk bijvoorbeeld aan een buurtfeest voor jong en oud, een sporttoernooi of een jongerendebat. Jongeren krijgen in het activiteitendeel de gelegenheid om hun ontdekte kwaliteiten toe te passen in een sociale setting.
Het programma wordt afgesloten met een eindpresentatie en een officiële certificaatuitreiking, waarbij een publiek van familie, vrienden en officials aanwezig is.
Opbrengst
De training zelf, maar zeker ook de waardering die jongeren ontvangen van hun omgeving voor hun sociale activiteiten, geeft een stevige impuls aan zowel hun persoonlijke ontwikkeling als hun maatschappelijke participatie.
Veel deelnemers maken sprongen voorwaarts qua zelfvertrouwen, toekomstplannen en prestaties op school en de arbeidsmarkt. Hun sociale contacten in hun directe woonomgeving, maar ook daarbuiten om nemen toe. Een deel van hen wordt ook actief bij lokale vrijwilligersinitiatieven.
Van meet af aan wordt gewerkt aan overdracht van trainersvaardigheden van lokale begeleiders, zoals jongerenwerkers, sportinstructeurs, docenten en ook vrijwilligers.
Hiervoor worden een train-de-trainer cursussen georganiseerd. Op deze manier is inmiddels een flinke pool van trainers ontstaan die wordt ingezet bij introductie van Young Leaders op nieuwe locaties.
Doorontwikkeling
Young Leaders is als programma is nooit af. Het kan altijd beter en specifieker.
Vandaar ook dat er al meerdere varianten van het Young Leaders programma zijn doorontwikkeld. In verband met corona omstandigheden zijn dat de veilige versies van Young Leaders Online, Young Leaders 1.5 meter en het kortdurende kennismakingsprogramma Young Leaders Light.
Meer substantiële verbeteringen zijn de mix van Young Leaders met MDT, Young Leaders Next Level en We Care!, de Young Leaderstraining aangepast aan de doelgroep van jonge mantelzorgers. Aan het laatste trainingsprogramma is op onze website een apart infobulletin gewijd.
Maatschappelijke diensttijd
De verbetering van de Young Leaders training gaat steeds onverminderd door.
Zo heeft de combinatie van Young Leaders met maatschappelijke diensttijd het programma vleugels gegeven. Maatschappelijke Diensttijd (MDT) is een landelijke actieprogramma om de maatschappelijke betrokkenheid en talentontwikkeling onder jongeren in Nederland te bevorderen. Hiervoor is Young Leaders programma uitgebreid met een extra coaching traject en een tweede activiteitendeel, waarbij deelnemers ook sociale activiteiten aanbieden in een andere wijk of regio. Zo verbreden zij hun horizon nog meer. In dit MDT verband is de Young Leaders training al geïntroduceerd in meer dan dertig gemeenten in ons land.
In totaal hebben ruim 750 jongeren het Young Leaders programma met succes afgerond en zijn daarmee gekwalificeerd als Young Leader. Daarvan hebben zo’n 300 jongeren dit behaald binnen de combinatie met maatschappelijke diensttijd. Dit aantal is snel aan het oplopen.
Young Leaders Next Level
Young Leaders Next Level is een vervolgtraining voor jongeren die het Young Leaders programma met succes hebben afgerond en de ambitie hebben om zichzelf verder te blijven ontwikkelen. In Young Leaders Next Level doen zij nieuwe competenties op, verdiepen zij hun kwaliteiten en zetten zij zich opnieuw in voor hun buurt. Young Leaders Next Level staat verder in het teken van een uitwisseling tussen jongeren en beleidsmakers.
Het trainingsdeel bestaat uit vaste en vrije onderdelen. De vaste onderdelen richten zich o.a. op gespreksvoering en het uitoefenen van invloed. Voor de vrije onderdelen mogen jongeren zelf de invulling kiezen, bijvoorbeeld een training in brainstormen of een training over solliciteren en netwerken. Gedurende het trainingsdeel werken de jongeren toe naar de uitwisseling van een advies met beleidsmakers, waaraan eventueel het uitvoeren van een sociale activiteit verbonden is. Met het advies kaarten de jongeren een voor hen relevante maatschappelijke kwestie aan.
Het activiteitendeel is afhankelijk van de invulling die de jongeren geven aan het advies en plan. Zij komen in contact met beleidsmakers van de lokale en/of nationale overheid. Jongeren kunnen bijvoorbeeld in gesprek gaan met de politie omtrent overlast op straat, maar ook met een ambtenaar van de rijksoverheid over het klimaatbeleid.
Ook dit programma wordt weer afgesloten met een officiële certificaatuitreiking, waarbij ouders en de beleidsmakers aanwezig zijn.
Op een aantal plekken in Nederland experimenteren wij al meerdere jaren met een buurtpedagogisch...
Op een aantal plekken in Nederland experimenteren wij al meerdere jaren met een buurtpedagogisch invalshoek van welzijnswerk. Deze innovatieve praktijk wordt gevolgd door onderzoek naar methodiek en effecten. Over het verloop en de opbrengsten van dit praktijkexperiment verschijnt in 2022 een inzichtelijke publicatie. Ondertussen zijn wij bezig met het regelen van een tweede seriepilotlocaties. Mocht daar belangstelling voor zijn, neemt dan contact op voor een oriënterend gesprek.
Buurtpedagogische benadering
Wat houdt deze buurtpedagogische benadering in? De kern is dat bewoners en professionals in een buurt of dorp met elkaar een krachtige en leefbare sociale omgeving scheppen waarin jeugd positief kan opgroeien.
Opvoeden van jeugd is steeds meer een individuele aangelegenheid geworden. Anders dan vroeger zijn gezinnen en andere huishoudens minder lokaal sociaal ingebed via bijvoorbeeld contacten met buren en deelname aan plaatselijke vrijwilligersorganisaties. Daardoor kunnen zij ook minder rekenen op medewerking van sociale netwerken uit de woonomgeving en staan zij er met het grootbrengen van hun kinderen meer alleen voor. Met name in woongebieden, maar ook bepaalde subculturen, waar sprake is van riskant onmaatschappelijk gedrag kan dat nare gevolgen opleveren voor opgroeiende jeugd. Dat geldt in het bijzonder voor jongeren die na de veilige basisschool de grotere wereld ingaan van voortgezet onderwijs, verder doorleren en uitgaan. Zij kunnen gewild of ongewild in aanraking komen met zaken als verveeld rondhangen op straat, jeugdoverlast, niet respectvolle omgangsvormen tussen jongeren zoals pesten in de klas of online en seksueel intimiderend gedrag, drug- en alcoholgebruik, jeugdcriminaliteit of andere nare verschijnselen. Individuele opvoeders hebben weinig greep op dit sociale gebeuren buitenshuis. Je kunt een zoon of dochter daar hooguit zo goed mogelijk tegen wapenen met goede adviezen en waarschuwingen. In collectief verband kan de pedagogische invloed van ouders groter zijn.
Onze veronderstelling is dat het opgroeien van jeugd beter verloopt wanneer ertussen ouders, bewoners en professionals van allerlei voorzieningen enige vorm van onderlinge betrokkenheid op buurt-of dorpsniveau is geregeld. Dat stelt hen in staat gezamenlijk in actie te komen wanneer dat nodig of gewenst is. De kunst is zodanig te investeren in de totstandkoming en het onderhoud van lokale sociale verbanden dat er op het kleinschalige niveau van een buurt of dorp slimme vormen samenwerking kunnen ontstaan tussen ouders, jeugd, andere bewoners en professionals van allerlei maatschappelijke voorzieningen zoals vrijwilligerswerk, welzijn, politie, zorg, onderwijs en ongetwijfeld ook nog vele andere maatschappelijke functies.
Goed om te weten is dat er veel samenhang bestaat tussen maatschappelijke jeugdvraagstukken en leefbaarheidsproblemen op lokaal niveau. Zeker in groepsverband kunnen jongeren die niet goed bezig zijn met hun dagelijkse leven en hun toekomst, een negatieve stempel drukken op het leefklimaat in een woonomgeving. Door een gecombineerde aanpak van leefbaarheden positief opgroeien van jeugd zijn de verschillende categorieën en leeftijdsgroepen van bewoners te verenigen in een meer gezamenlijk en meer invloedrijke buurtpedagogische benadering. Eendracht maakt macht, is een toverformule die ook in pedagogisch opzicht goed uitwerkt voor opgroeiende jeugd. Door vanuit gezamenlijkheid jeugd in de woonomgeving aantrekkelijke activiteiten aan te bieden kunnen zij zich beter ontwikkelen en wordt tegenmacht geboden aan negatieve invloeden.
Uitvoeringsprogramma
Voor het op gang brengen en doorzetten van zo’n buurtpedagogische benadering is inmiddels een uitgewerkt programma ontwikkeld. In grote lijnen bestaat dit programma uit de volgende onderdelen en fasen:
1. Verkenning
Er wordt een verkenning uitgevoerd van de sociale infrastructuur in een woonomgeving en de aanknopingspunten voor een lokaal buurtpedagogisch programma.
2. Basisactiviteiten
Twee basisactiviteiten vormen het kloppende hart van het programma:
3. Vervolgstappen
Durf jij geraakt te worden? Vandaag hebben de Young Leaders het letterlijk ervaren...
Durf jij geraakt te worden? Vandaag hebben de Young Leaders het letterlijk ervaren! Hoe vet is dit? Workshop schermen, balans, snelheid, coördinatie en heel veel lol!
Vijftien weken samen een bank gaan mozaïeken: vooraf konden de deelnemers aan dit project zich...
Vijftien weken samen een bank gaan mozaïeken: vooraf konden de deelnemers aan dit project zich er mogelijk niets bij bedenken, maar wat er tijdens het knippen en plakken van de ruim 30.000 steentjes is ontstaan, is onbetaalbaar en waardevol.
Opdrachtgever voor deze Rosariumbank was Local Heroes, het project voor talentontwikkeling gekoppeld aan maatschappelijke inzet, voor jongeren tussen 15 en 27 jaar.
Vandaag werd de mooi ingepakte bank uit de Loads van Peter Meijn in Krommenie gehaald en op de betonnen plaat in het park geplaatst. Om 16 uur werd hij in het bijzijn van velen van zijn strik ontdaan en onthuld, met toespraakjes van projectleidster Truus Vegter, coördinator Local Heroes Nynke Coenraads, en de initiator van dit project, Zaantheater directeur Angelique Finkers.
Het sociale aspect en de maatschappelijke meerwaarde zijn er bij dit project ook echt uitgekomen. Zo zijn er via de sofa nieuwe verbindingen gemaakt, zoals bijvoorbeeld die tussen Mohammed en Ria: zij is nu zijn taalmaatje en hij oefent wekelijks bij een kopje koffie zijn Nederlands met haar. Frank – mede-beheerder van de Loads – die de boel af en toe opvrolijkte met zijn liedjes en zijn gitaar, heeft er zomaar 6 ‘aangenomen’ oma’s aan over gehouden.
En, terwijl de jongste deelnemer van negen jaar aan het mozaïeken was, gebruikte Nel van 93 jaar, de op een voetstuk gezette sofa om haar oefeningen te doen.
Zichtbaar resultaat van die 15 weken steentjes plakken is dus die prachtige bank, en daarnaast zijn er de – niet voor het oog waarneembare, maar belangrijke – nieuwe contacten.
Het laatste woord was gistermiddag voor Jacob Passander, die de bank eerde, met een vierregelig gedicht. Daarna werd er door blije, ontroerde en voldane mensen geklonken en gezellig nagepraat.
Bron: https://www.deorkaan.nl/social-sofa-bank-in-het-rosariumpark-een-verbindend-project-filmpje/
We Care! is een variant van het Young Leaders trainingsprogramma voor de specifieke doelgroep van...
We Care! is een variant van het Young Leaders trainingsprogramma voor de specifieke doelgroep van jonge mantelzorgers.
Tijdens onze werkzaamheden met buurtjeugd in kwetsbare wijken werd duidelijk dat mantelzorgtaken voor relatief veel buurtjongeren een reden is om niet deel te nemen aan vrijetijdsaanbod en extra educatieve programma’s van welzijnswerk en onderwijs. Internationale studies over de sociale participatie van jonge mantelzorgers laten zien dat zij minder tijd hebben voor sociale-, sport- en vrijetijdsactiviteiten dan jongeren zonder een zorgtaak. Toen nader lokaalonderzoek die indrukken bevestigde is het initiatief genomen om een aangepaste variant van het Young Leaders programma voor jonge mantelzorgers te maken, waarbij optimaal rekening gehouden wordt met hun overbelasting en hun gemis aan mogelijkheden voor zelfontplooiing, ontspanning en sociaal contact met leeftijdgenoten.
Samen met professionele en vrijwillige partners is een voorstel ontwikkeld voor een praktijkexperiment met jonge mantelzorgers in een bepaalde kwetsbare buurt. Dit als tegenwicht voor de risico’s die de taken en verantwoordelijkheden van hen met zich meebrengen voor hun ontplooiingskansen. Hiervoor is het Young Leaders trainingsprogramma aangepast met extra ruimte voor talentontwikkeling, coaching en vooral ook veel aandacht voor persoonlijke ervaringen en emoties van de deelnemers. Bijzonder was ook de koppeling aan een sporttraining die aan elke Young Leaders trainingssessie vooraf ging. Ook is nu weer het trainingsdeel vervolgd met een activiteitendeel, waarbij maatschappelijke waardering en ondersteuning van jonge mantelzorgers vooropstaat.
Uit de proces- en effectevaluatie waarmee het praktijkexperiment is gevolgd komen mooie resultaten bij de deelnemers naar voren. Overdracht van de ontwikkelde methodiek is geregeld via een train de trainer-formule en het beschikbaar stellen van methodisch materiaal.
Afgelopen vrijdag zijn Haarlemse politieagenten de sportieve strijd aangegaan met Young Leaders...
Afgelopen vrijdag zijn Haarlemse politieagenten de sportieve strijd aangegaan met elkaar en Haarlemse jongeren om de band tussen de politie en jongeren te versterken. “Wanneer de agenten en jongeren met respect voor elkaar, inzicht krijgen in elkaars leefwereld, dan is het een succes.” vertelt een van de organisatoren en Young Leaders Sofyan. Ondanks de regen was het een geslaagde activiteit en is de band sterker geworden in de Schalkwijk.
Dit is een overzicht van rapporten...
Young Leaders in coronatijd, hoe gaat tijd?
Young Leaders in coronatijd, hoe gaat tijd? Onze nieuwe nieuwsbrief is uit!
Noorda en Co is behulpzaam bij meerdere lokale initiatieven ‘Perspectief voor jeugd met MDT’ ...
Noorda en Co is behulpzaam bij meerdere lokale initiatieven ‘Perspectief voor jeugd met MDT’ die momenteel in uitvoering zijn. Zo ook in de gemeente Hardenberg. Daar worden jongeren op allerlei manieren benaderd. Onder andere via pakkende flyers en aansprekende filmpjes.
Een dag om niet te vergeten...
Een dag om niet te vergeten.
Eerst de presentatie en aansluitend de activiteit van de tweede Jong en Meer groep van het Pantagora onderwijs in Wageningen. Een middag aan de Rijn in het teken van teambuilding en verbinding voor alle leerlingen. Wat hebben deze Young Leader hun best gedaan en hopelijk kunnen we alle geleerde wijze lessen meenemen naar het volgende schooljaar.
Nieuwsbrief december 2019
Nieuwsbrief september 2019